Basiscursus bestuursrecht voor toezichthouders

In deze tweedaagse cursus worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur behandeld. Daarnaast komen rechts- en wetssystematiek aan de orde. Hierdoor kunnen cursisten in de praktijk snelle zoekslagen in wet- en regelgeving maken. Een aantal basisbegrippen uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden behandeld.

Na dit deel komen de bevoegdheden voor de toezichthouder uit de Awb aan de orde. Deze worden gecombineerd met de regelgeving uit daaraan gerelateerde wetgeving zoals de Wet op de identificatieplicht, de Algemene wet op het binnentreden en relevante en actuele jurisprudentie. De eventuele bevoegdheden uit de bijzondere wetten waar de cursisten toezicht op houden en handhaven, komen ook aan de orde.

Na de cursus beschikken de cursisten over de theoretische kennis die noodzakelijk is voor het adequaat maar genuanceerd toezicht houden en handhaven.

De cursus kan door elke toezichthouder, ongeacht welke wet waar toezicht op wordt gehouden, worden gevolgd.

 

Cursus bevoegdheden voor toezichthouders

In deze eendaagse cursus komen de bevoegdheden voor toezichthouders uit de Algemene wet bestuursrecht aan de orde. Deze worden gecombineerd met daaraan gerelateerde regelgeving, zoals de Wet op de identificatieplicht, de Algemene wet op het binnentreden en relevante en actuele jurisprudentie. De eventuele bevoegdheden uit bijzondere wetten waar de cursisten toezicht op houden en voor handhaven komen ook aan de orde.

Deze cursus wordt vaak gebruikt als Refreshcursus voor cursisten die eerder de Basiscursus bestuursrecht voor toezichthouders volgden.

De cursus kan door elke toezichthouder, ongeacht welke wet waar toezicht op wordt gehouden, worden gevolgd.

 

Verdiepingscursus

bestuursrecht

Tijdens deze cursus komen het onderwerp besluit en de bepalingen over besluiten op aanvraag aan de orde.

Daarnaast wordt beslissen op bezwaarschriften behandeld. Verder worden de rechtsmiddelen die burgers en bestuursorganen kunnen aanwenden (bezwaar, beroep, hoger beroep de voorlopige voorziening) uitgelegd.

De bestuursrechtelijke sancties die reparatoir van aard zijn (last onder bestuursdwang en last onder dwangsom) worden behandeld. Daarnaast komt de bestuursrechtelijke boete en alles wat daarmee samenhangt aan de orde.

Als alle onderwerpen worden behandeld, beslaat de cursus twee dagen. Indien twee onderwerpen worden behandeld (bijvoorbeeld Besluit op aanvraag gecombineerd met rechtsmiddelen) beslaat de cursus één dag.

Tijdens de cursus worden de relevante onderwerpen uit de bijzondere wet waarvan de uitvoering tot het takenpakket van cursist behoort ook behandeld.

Deze cursus wordt niet alleen door toezichthouders gevolgd, maar ook door andere in het bestuursrecht werkzame functionarissen.

 

Cursus klachtbehandeling

De burger die te maken krijgt met bestuursorganen, heeft het recht een klacht in te dienen. In de praktijk worden veel klachten ingediend over bejegening, gedrag en over de wijze waarop bevoegdheden worden toegepast.

Deze ééndaagse cursus is bedoeld voor klachtbehandelaars bij bestuursorganen. Aan de orde komen de competenties voor een professionele klachtbehandeling. De hoofddoelstelling van de klachtbehandeling wordt behandeld.

De soorten klachtrecht (intern en extern klachtrecht) worden toegelicht. De informele en formele interne klachtafhandeling worden behandeld. De hoorplicht bij de formele klachtbehandeling wordt besproken. De specifieke klachtbehandeling bij klachten tegen buitengewoon opsporingsambtenaren worden behandeld.

De bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht voor interne en externe klachtbehandeling worden toegelicht.

 

Cursus toezicht en handhaving voor gemeenten

Gemeenten voeren de Participatiewet uit en daaraan gerelateerde wetgeving zoals de Wet inkomensverzoening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Ioaw) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz). Daarnaast staat de gemeente ook aan de lat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

Uiteraard dient de gemeente in dat kader ook toezicht te houden op een juiste naleving van de regels voortvloeiende uit de genoemde wetgeving en de daarop gebaseerde verordeningen.

De Cursus toezicht en handhaving voor gemeenten behandelt in twee dagen de bevoegdheden voor de toezichthouders die in dienst zijn bij gemeenten en toezicht houden op de voornoemde wetten. Vanwege de aanwijzing als toezichthouder als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) alsmede hun controlerende taken is het voor de cursisten noodzakelijk kennis te dragen van de wet- en regelgeving (hoofdzakelijk bevoegdheden) die deel uitmaken van de Awb. Tevens dienen zij te beschikken over kennis van de bevoegdheden en de verplichtingen die opgelegd kunnen worden aan belanghebbenden, gebaseerd op de hiervoor door de gemeente uitgevoerde wetten.

Leerdoelen

Tijdens de cursus zullen de cursisten de relevante bepalingen uit de Awb gedoceerd krijgen. Tevens krijgen zij de bevoegdheden, verplichtingen die zij kunnen opleggen en relevante controlevoorschriften gedoceerd. Er zal tevens aandacht worden besteed aan de relevante beginselen van behoorlijk bestuur die essentieel zijn bij de toepassing van voornoemde bevoegdheden.

Daarnaast zullen bijzondere handelingen aan de orde komen en de voorwaarden waaronder deze plaats kunnen vinden binnen het bestuursrechtelijk onderzoek, zoals:

  • Internetonderzoek
  • Heimelijke waarnemingen
  • Het protocol huisbezoek (informed consent).

Om de cursus interactief te maken zal er tijdens de cursus worden gewerkt met op de praktijk afgestemde casuïstieken.

Al naar gelang de wensen van de opdrachtgever kan de cursus gecombineerd worden met of toegespitst worden op de toezichthouder Leerplichtwet en de Wet basisregistratie personen (BRP).