BOA Basiscursus Rechtskennis

Voordat je als buitengewoon opsporingsambtenaar aan de slag kan, moet je het BOA-getuigschrift behalen.

Dammers Opleiding & Advies bereid je optimaal voor op het examen dat afgelegd dient te worden bij de Stichting Exameninstelling Toezicht en Handhaving (ExTH). De cursussen die door Dammers Opleiding & Advies worden verzorgd, kenmerken zich door een zeer hoog slagingspercentage.

Tijdens deze cursus worden alle onderwerpen behandeld die in de de zogenaamde eindtermen van het ministerie van Justitie en Veiligheid als verplichte onderdelen zijn opgenomen.

Onderwerpen:

  • Staatsinrichting
  • Het wettelijk kader voor de BOA
  • De Politiewet 2000
  • Relevante onderdelen uit het Wetboek van Strafrecht (strafbare feiten)
  • Relevante onderdelen uit het Wetboek van Strafvordering (bevoegdheden en procedures)
  • De Wet op de rechterlijke organisatie (organisatie rechterlijke macht)
  • Integriteit van de BOA
  • De rechten van de verdachte
  • De betekenis en gevolgen van het proces-verbaal

Deze opleiding kan gecombineerd worden met het verplichte onderdeel BOA Basis Praktijk. In dat geval duurt de cursus tien dagen.


Permanente her- en bijscholing BOA domein I, module 2 (Bejegening openbare ruimte)

Personen aanspreken op gedrag is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Autoriteit is niet meer vanzelfsprekend, mensen worden steeds mondiger en zijn beter op de hoogte van hun rechten. De boa heeft een vriendelijke en behulpzame instelling. De boa is standvastig, straalt rust en overwicht uit, is stressbestendig, weerbaar en heeft relativeringsvermogen. De houding en gedrag van de boa zijn integer, respectvol, empathisch en correct waardoor het optreden zo weinig mogelijk irritatie oproept. De cursist dient in het examen aan te tonen dat hij/zij in verschillende omstandigheden is staat is met divers publiek om te gaan. De burger voelt zich gehoord en gezien. In dat kader dient de cursist dan ook te beschikken over de juiste communicatieve vaardigheden.

De door Dammers Opleiding & Advies aangeboden aangeboden driedaagse cursus is zeer praktisch van aard en bereidt de cursist volledig voor op het examen.

Onder begeleiding van een ervaren trainer worden rollenspelen beoefend die ook in het examen door de cursist met goed resultaat dienen te worden afgelegd. Er wordt een ervaren acteur ingezet. Er komen diverse emoties aan de orde die in de praktijk zich ook kunnen voordoen. De cursist krijgt aangeleerd hoe deze emoties zo snel mogelijk gedeëscaleerd kunnen worden. Hierdoor kan zo snel mogelijk worden doorgegaan met de afhandeling van een calamiteit of het uitvoeren van dienstverlening.

De situaties zijn gebaseerd op de volgende drie thema’s:

  1. Omgaan met een calamiteit (hulpverlening)
  2. Omgaan met weerstand (belangentegenstelling)
  3. Dienstverlening aan de balie (hulpverlening en belangentegenstelling)
 


BOA Basis Praktijk

Het examenonderdeel BOA Basis Praktijk maakt onderdeel uit van het verplichte BOA Basis examen. Als de twee examen Rechtskennis en Basis Praktijk met goed gevolg zijn afgelegd, kunnen deze worden ingeruild voor het vereiste BOA-getuigschrift.

De Praktijkmodule BOA Basis examen wordt in drie dagen verzorgd.

Aan de orde komen:

  • de mondelinge briefing
  • het sanctioneringsgesprek met de verdachte
  • het opmaken van het proces-verbaal

De laatste 2 dagen van de cursus wordt geoefend met een acteur. Er wordt geoefend met gespreks- en benaderingstechnieken en A- en B-gedrag. De-escaleren en zelf de regie over het gesprek houden zijn belangrijke onderdelen. Alles volgens de zogenaamde Doel-Aanpak-Analyse.

Deze opleiding kan worden gecombineerd met het verplichte onderdeel BOA Basiscursus Rechtskennis. In dat geval duurt de totale opleiding 10 dagen.








Permanente her- en bijscholing BOA domein I, module 3 (Waarneming en verslaglegging)

Een boa dient voor diverse doeleinden een schriftelijk verslag te maken van waarnemingen. Dit verslag kan worden gebruikt voor het opmaken van een proces-verbaal, een proces-verbaal van bevindingen, een interne of externe (bestuurlijke) rapportage of mutatie. Het is hierbij van belang dat de boa doelgericht en effectief waarneemt en de relevante waarnemingen correct vastlegt. Het verslag van de boa kan de basis zijn voor een (eventueel) opsporingsonderzoek, een tenlastelegging, of ter informatie dienen voor de interne organisatie c.q. ketenpartners waar de boa mee samenwerkt. In het examen toont de kandidaat aan dat hij/zij effectief kan waarnemen en zijn/haar waarnemingen objectief kan beschrijven in een chronologische volgorde van de gebeurtenissen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de 7 gouden W’s. Hierdoor leest een derde persoon een zo nauwkeurige mogelijk weergave van dat wat zich voordeed.

Tijdens het examen van deze module dot de boa de waarneming aan de hand van een korte film van ten hoogste 3,5 minuten. De cursus bestaat daarom voor een belangrijk deel uit het oefenen in het feitelijk beschrijven van waarnemingen die de boa doet door het kijken naar films van ten hoogste 3,5 minuten. In deze films kan sprake zijn van ondermijning of daklozen of van andere zaken die vragen om een schriftelijke verslaglegging. Deze verslagen kunnen door de interne organisatie of ketenpartners zoals de politie of inspectiediensten worden gebruikt.

Tijdens deze tweedaagse cursus leert de boa om doelgericht en effectief waar te nemen. Tevens leert de boa om de relevante bevindingen nauwkeurig, beknopt en volledig schriftelijk vast te leggen. Het gaat er daarbij vooral om dat alleen feitelijke waarnemingen worden beschreven.


 

Permanente her- en bijscholing BOA domein I, module 1 (Wet- en regelgeving)

De boa’s Openbare ruimte dienen vier modules in de looptijd van hun akte met een voldoende resultaat te hebben afgerond om na vijf jaar hun titel van opsporingsbevoegdheid te mogen verlengen. Hierbij wordt geadviseerd dat in de eerste vier jaren ieder jaar een module wordt behaald. Het vijfde jaar kan dan, indien nodig, worden benut als herkansingsjaar.

De module Wet- en Regelgeving wordt in vier lesdagen aangeboden. De cursus bereidt de cursist voor op het examen voor deze module. De inhoud van de cursus is afgestemd op de toetsmatrijs van het exameninstituut ExTH en daarin opgenomen eindtermen voor het examen.

Onderwerpen:

  • Het lokaal bestuur en wetgeving
  • De ketenpartners
  • Relevante onderwerpen uit het Wetboek van Strafvordering alsmede de Wet op de economische delicten
  • Bestuursrechtelijke handhaving
  • De Algemene Plaatselijke Verordening
  • Relevante bepalingen uit een aantal bijzondere wetten
  • Relevante bepalingen voor het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de AVG en de Wet politiegegevens (Wpg)




Bevoegdheden Wet op de economische delicten (WED)

De Wet ook de economische delicten vormt geen verplicht onderdeel van de de BOA Basiscursus. Een groot deel van de BOA's zijn echter wel degelijk bevoegd om strafbare feiten op te sporen die worden aangemerkt als economisch delict. Voor deze opsporingsambtenaren is kennis van de WED onmisbaar. Er zijn ook belangrijke verschillen tussen toepassing van de bevoegdheden uit de WED en de bevoegdheden uit het Wetboek van Strafvordering.

In deze ééndaagse cursus krijgen de cursisten de navolgende onderwerpen gedoceerd:

  • Hoe weet je dat een feit een economisch delict is?
  • Hoe je kan onderscheiden wat als economisch misdrijf of als economische overtreding wordt aangemerkt
  • Uitbreiding van de omvang van de werking van het economisch strafrecht
  • Deelnemingsvormen
  • Straffen en tuchtmaatregelen (globaal)
  • Voor de WED bevoegde opsporingsambtenaren
  • De bevoegdheden uit de WED
  • Medewerkingsverplichting
  • Wat als er niet wordt voldaan aan vordering van de opsporingsambtenaren?
  • Onder welke voorwaarden vanuit de WED doorgeschakeld kan worden naar de bevoegdheden uit het Wetboek van Strafvordering
  • Voorlopige maatregelen die genomen worden door de Officier van Justitie of de rechter
  • Handelen in strijd met maatregelen of bijkomende straffen

Aan de opleiding is geen examen verbonden.